fbpx

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
03 december 2019

Topics
Film tip

“Keanu Reeves kan nog steeds zijn nek niet draaien, maar dat geeft niet!”

Nu we bij Western Spaghetti’s officieel ‘Unlimited People’ zijn, moeten we wel starten met een film blog. Ja, we hebben een abonnement bij UGC aangeschaft en we zitten elke week popcorn te vreten! Deze blog zal een indruk geven wat te verwachten van de film die wij gekozen hebben om te bespreken. En als je in dit geval ‘John Wick’ leuk vindt, welke films je dan nog leuk gaat vinden. Van een cijfer op 10 houden we niet want uit ervaring weten we dat elke film bloed, zweet en tranen heeft gekost om te realiseren. Zelfs de grootste misbaksels van onze industrie!

Om het John Wick verhaal kort te schetsen. John Wick, een voormalig huurmoordenaar, is de enige die ooit uit de business is kunnen stappen en een normaal leven is kunnen gaan leiden. Op een dag brengt het rijkeluiszoontje van een gevaarlijke rus de puppy van John Wick zonder reden om het leven. Dit heeft als gevolg dat John al vanaf 2014 een wraakactie is gestart. Deze rampage volgen we nu al 5 jaar en de russen waren al dood in chapter 1! Let the war begin!

Western spaghetti's film tip

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik naar de soundtrack van de film gaan luisteren, iets wat ik wel vaker doe om in de mood te komen. Ik moet toegeven dat die toch iets minder episch is zonder de knappe gechoreografeerde en belichte scènes. Een belangrijke vraag die velen zich stellen ‘Moet je de vorige 2 films ook gezien hebben?’. Ik zeg ja omdat John Wick namelijk de regels heeft overtreden door iemand om te brengen in ‘The Continental’. Om te weten wat ‘The Continental’ is raad ik aan om de 2 vorige films ook te bekijken. Nu kan ik je al een tip geven, ‘The Continental’ is een ‘’hotel’’, maar niet zomaar één..

In ‘Parabellum’ is John Wick een ‘excommunicado’ (een persona non grata) en er staat een serieuze geld reward op zijn hoofd voor wie hem kan elimineren. Hierdoor krijgt hij zowat de volledige criminele underground op zijn dak. Wick is ten dode opgeschreven, maar probeert via enkele achterpoortjes en oude vrienden zich er toch weer door te worstelen. Het is deze struggle waarin we John Wick 2 uur lang volgen.

Door zijn goede virtuele training uit ‘The Matrix’ kan John Wick natuurlijk iedereen aan. Je kan stellen dat dit saai wordt, maar dat is het eigenlijk niet. De actiescènes zijn zo goed uitgewerkt, gedraaid en gemonteerd dat je constant op het puntje van je stoel zit. Dat de regisseur Chad Stahelski een ex-stuntman is uit de jaren ’90 en begin 2000 zal hier waarschijnlijk wel iets mee te maken hebben. De DOP van dienst Dan Laustsen zorgt ervoor da New York, waar de film zich grotendeels afspeelt, eruitziet als een soort neo Tokyo met het nodige gebruik van rood en blauw licht, lens flares en heel veel regen. Zo goed als de volledige film is anamorphisch gedraaid op de nieuwe ARRI alexa SXT plus. Dit komt zeker tot zijn recht op het grote scherm. Men is zeer stylisch te werk gegaan, zowel bij de art direction als de prop afdeling. Het aantal soort wapens dat gebruikt wordt is indrukwekkend. Taran Tactical heeft dan ook speciale wapens voor de film ontworpen. Hierbij kunnen we ook meteen de titel ‘Parabellum’ verklaren. Dit staat voor ‘Bereid je voor op oorlog’. Het kan ook verwijzen naar een semiautomatisch wapen of machinegeweer.

Western spaghetti's film tip poster

In een ander artikel over de film las ik over de term ‘Gun-fu’, wat ik een geniale benaming vind voor de close combat scènes in de film. Er wordt meer vanop 5cm afstand geschoten dan vanaf een meer normale afstand. John Woo is de persoon die deze trend heeft gestart en sindsdien hebben veel Amerikaanse films deze stijl overgenomen.

Keanu kan nog steeds zijn nek niet draaien, maar dat geeft niet! Hij levert een prima prestatie als John Wick, met daarbij de nodige awkward acteer momentjes die we van hem ondertussen gewoon zijn. Als we het internet mogen geloven dan is hij een echte PRO geworden in het handelen van wapens. Hij zou blijkbaar zo hard hebben geoefend dat hij sneller is dan professionelen die aan wedstrijden meedoen. De finesse en snelheid waarbij er geschoten en herladen wordt in de film is dan ook indrukwekkend. Op YouTube zijn er verschillende filmpjes van Keanu te vinden waarin hij op een gun range oefent. Zeer leuk om te bekijken.

Ook Halle Berry, als Sofia, maakt een verschijning samen met haar squat van honden. Op een bepaald moment in de film is er een actiescène waarin John, Sofia en haar honden enkele bad guys aanpakken. Een zeer indrukwekkende scène die soms doet denken aan een scène uit de video game ‘Call of Duty’. Op sommige momenten kunnen de honden nogal digitaal overkomen, maar over het algemeen is dit een knap staaltje actie en VFX. Halle Berry speelt haar rolletje goed en overtuigend, maar ze zal geen prijs winnen voor beste vrouwelijke bijrol dit jaar.

Natuurlijk is de uber macho van de film acteur Ian McShane, als Winston. Tussen Winston en John bestaat er een haat-liefde verhouding die je ook in de 2 vorige films al voelt. Deze relatie tussen hen wordt in chapter 3 verder op de proef gesteld. En ik kan je vertellen dat de coolheid van Ian McShane op het einde van de film een hoogtepunt bereikt! Als joker van de film, een personage waar je nooit zeker van weet of die nu goed of slecht is, levert hij een prima prestatie af.

Voor een diep verhaal moet je de John Wick trilogie niet gaan kijken want in deze film overstijgt de stijl en actie het verhaal. Iemand die openstaat om 2 uur te knallen en 94 mensen het loodje te zien leggen, dan is Parabellum een ideale keuze. Andere films die mooi aansluiten in dit rijtje zijn ‘The Raid: Redemption’ en ‘The Raid 2’. Ook deze 2 films steunen heel hard op de choreografie van de vechtscènes met bijpassende montage. Ik denk dat deze films samen met de ‘Wick trilogie’ mooi weergeven dat een matig verhaal in combinatie met sterke actie toch nog entertainend en boeiend kan zijn. Op voorwaarde dat je all the way gaat natuurlijk. En je kan wel stellen dat dit op beide franchises van toepassing is.

Zonder al te veel te spoilen, er komt een chapter 4 en mij lijkt dit dan ook een mooi moment om de franchise af te sluiten. En om voor Chad Stahelski het ideale moment om aan een volgend avontuur te beginnen.

Western spaghetti's film tip poster
Menu