fbpx

Knives Out

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
20 december 2019

Topics
Film tip

“Knives out is een hommage aan de Agatha Christie verhalen vertaald naar de hedendaagse tijd en op een eigen unieke manier!”

Een echte aanrader om op een winterse dag naar de cinema te gaan is voor de nieuwe film van Rian Johnson ‘Knives Out’. Wie bekend is met deze uitdrukking zal al snel merken waarom men precies deze titel heeft gekozen. Knives out betekent ‘mensen die elkaar het leven zuur maken’. In dit geval verwijzend naar een disfunctionele familie waarbij een plotse dood en een erfenis zorgen voor haat en jaloezie. Een hoop goede ingrediënten dus om een leuke film te maken!

De poster deed me denken aan het wel gekende gezelschapsspel ‘Cluedo’, en na de film te hebben gezien heeft het er ook wel een beetje mee te maken. Wat het vooral is, is een hommage aan de Agatha Christie verhalen vertaald naar de hedendaagse tijd en op een unieke manier. Denk hierbij vooral aan de verhalen van Hercule Poirot.
Knives out vertelt het verhaal van een steenrijke familie waarvan het oudste lid Harlan Thrombey, gespeeld door Christopher Plummer, op zijn 85ste verjaardag op mysterieuze wijze dood in zijn studie wordt teruggevonden. Harlan is een gerespecteerd schrijver die verantwoordelijke is voor het hele fortuin van de familie en dan voornamelijk door zijn bestseller ‘1000 knives’. Reden genoeg dus om andere familieleden in verdenking te stellen. Benoit Blanc, gespeeld door Daniel Craig, een privédetective wordt aangesteld om de zaak samen met de lokale politieluitenant Elliot, gespeeld door LaKeith Stanfield, en Trooper Wagner, gespeeld door Noah Segan, te onderzoeken. Op het eerste zicht gaat men uit van zelfmoord, maar is dit wel zo?

Western spaghetti's film tip

De film heeft een indrukwekkende cast en stuk voor stuk spelen ze hun rolletje uitstekend. Naast Daniel Craig speelt de Cubaanse ster Ana De Armas mee de hoofdrol. Zij speelt de rol van Marta Cabrera, de thuisverpleegster van Harlan en zijn vertrouwenspersoon. De rest van de cast speelt de familie van Harlan. Zo zijn er Ransom Drysdale, gespeeld door Chris Evans, Linda Drysdale, gespeeld door Jamie Lee Curtis, Richard Drysdale, gespeeld door Don Johnson, Walt Thrombey, gespeeld door Michael Shannon, Joni Thrombey, gespeeld door Toni Collette, en nog veel meer.

De film is naast het detective/mysterie genre ook een sterke komedie. Zo moet het personage Marta telkens overgeven als ze liegt. Dit zorgt voor enkele hilarische momenten tussen haar personage en dat van Benoit Blanc.
Je kan de film eigenlijk verdelen in twee delen. In het eerste deel leer je alle personages kennen. Wat voor karakter ze hebben en hoe ze zijn verbonden aan Harlan. Wat opmerkelijk is, is dat al vrij snel de dader bekend is, of dat denk je toch! Want dit maakt ‘Knives out’ juist zo interessant. In deel twee neem je al de info die je hebt gekregen in deel één mee en zo begin je zelf clues aan elkaar te knopen. Het plot zit zo ingewikkeld in elkaar dat de kans klein is dat je er zelf achter gaat komen. Dit zorgt uiteraard voor toffe twists doorheen de film en de master twist volgt natuurlijk op het einde.

Western spaghetti's film tip poster

Naast de gelijkenissen met Agatha Christie viel mij ook het huis op waarin een groot deel van de film zich afspeelt. Vooral de Wes Anderson stijl van kadrering en art decoration. Het huis van Harlan in bijna een personage op zich. De locatie is prachtig en voegt een extra cluedo-vibe toe aan de film. Sommige situaties, vooral de ruzies dan, zijn zo groteske en absurd dat ze haast in werkelijkheid niet kunnen voorvallen. Toch voel je dat dit wel degelijk kan en zullen er voor veel mensen herkenbare situaties voorkomen.

‘Knives Out’ is een film die je zeker gezien moet hebben als je houdt van mysterie en komedie in combinatie met een detectiveverhaal. De film is geschikt voor jong en oud. Of het een commercieel succes zal worden dat betwijfel ik en daarom vond ik het belangrijk om deze film als tip mee te geven aan onze lezers!

Western spaghetti's film tip
Menu