fbpx

The Farewell

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
16 januari 2020

Topics
Film tip

“Een echte aanrader voor cinefielen en mensen die de aziatische markt aan films willen verkennen!”

“Based on an actual lie”, zo opent ‘The Farewell’, een film van regisseuse Lulu Wang. In Amerika is de film al een tijdje uit, maar bij ons is die nog maar net in de zalen. ‘The Farewell’ gaat over een Chinese familie waar bij de grootmoeder longkanker wordt vastgesteld. Ze heeft nog maar een beperkte tijd te leven en de familie beslist daarom om dit voor haar verborgen te houden, een traditie in China. Als excuus om toch met z’n allen afscheid te kunnen nemen van haar, besluit de familie om halsoverkop een trouw te organiseren. De perfecte formule voor de nodige komische en awkward situaties!

Western spaghetti's film tip

Het zijn Nai Nai, wat grootmoeder betekent in het Mandarijns, en Bili (Awkwafina) die de show stelen. Beiden zetten ze een hartverwarmende en realistische prestatie neer die de film tegelijk emotioneel en komisch maakt. De film start in New York, waar Bili samen met haar ouders woont. Haar ouders hebben hard gewerkt om een mid-class familie te zijn in de States. Ondanks de verre afstand bellen Bili en Nai Nai voortdurend met elkaar waardoor ze een heel sterke band hebben. Een ander deel van Nai Nai’s familie woont in Japan. Enkel Nai Nai’s zus, little Nai Nai, en enkele kennissen wonen nog in China. Het is Little Nai Nai die verzwijgt dat haar zus kanker heeft. Zij brengt wel de rest van de familie op de hoogte waarop ze dus beslissen om een trouwfeest te organiseren als dekmantel zodat iedereen afscheid kan nemen van Nai Nai. Haar kleinzoon, die in Japan woont, zal trouwen met zijn Japanse vriendin. Ze kennen elkaar nog maar amper een maand en de vriendin spreekt geen woord Chinees.

Aanvankelijk zou Bili niet meegaan omdat haar ouders schrik hebben dat ze Nai Nai de waarheid zou vertellen over haar ziekte. Ze boeken dus geen ticket voor haar en gaan er vanuit dat Bili zelf niet genoeg geld heeft om een ticket te boeken vermits ze een arme studente is. Het is dan ook een grote verrassing wanneer Bili ineens opduikt in China. Ze kan amper haar tranen bedwingen als ze Nai Nai tussen de rest van haar familie ziet zitten.

Western spaghetti's film tip

Wat volgt is een reeks gebeurtenissen waar de film speelt met het feit of het wel ethisch verantwoord is om zo een zware ziekte te verbergen voor een familielid. Als kijker kan je je in beide standpunten verplaatsen. Lulu Wang wist te vertellen dat dit verhaal haar nauw aan het hart ligt door een gelijkaardige situatie met haar grootmoeder.

De film mag dan wel een zwaar thema behandelen, toch slaagt Lulu en de cast erin om dit op een luchtige manier te brengen. Ik kan je vertellen dat het einde je zal verrassen, maar daarvoor zal je zelf naar de cinema moeten gaan om dit te ontdekken!

Western spaghetti's film tip
Menu