fbpx

The Gentlemen

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
04 maart 2020

Topics
Film tip

“Guy Ritchie is back!”

Althans dat is mijn mening toch, want deze film is zeker niet voor iedereen weggelegd. Als geweld, drugs en gevloek je irriteren blijf dan zo ver mogelijk weg van deze film. Klinkt het je wel als goud in de oren? Lees dan zeker verder en plan daarna meteen je bezoek naar de bioscoop!

‘The Gentlemen’ vertelt het verhaal van Mickey Pearson (Matthew McConaughey), een Amerikaanse expat die een marihuana-imperium in Engeland uitbaat dankzij een slimme deal die hij lopende heeft met alle ‘Lords’ van de UK. Elke plantage van Mickey staat op hun land en zo kunnen zij mee profiteren.
Maar Mickey wil “out of the game” en hij probeert zijn imperium te verkopen want iedereen weet dat de legalisatie van marihuana eraan komt. Natuurlijk loopt dit niet van een leien dakje. Door middel van blackmail, kidnapping en extortion proberen 2 van zijn concullega’s (Matthew en Dry Eye) zijn levenswerk van hem te stelen. Uiteraard laat Mickey dit niet zomaar gebeuren. Conflict, humor en absurditeit gegarandeerd.

De film start bij het personage Fletcher (Hugh Grant). Hij weet zowat alles over de drugswereld in Engeland en begint iedereen in het wereldje te blackmailen inclusief Mickey, Matthew en Dry Eye. En dit doet hij aan de hand van een script dat hij zelf heeft geschreven, genaamd “Bush” (een kleine hint naar marihuana). Hij vertelt op een sappige en komische wijze het script aan Mickey’s rechterhand, Ray (Charlie Hunnam). Hij ziet eruit als een saaie boekhouder, maar als je hem in actie ziet dan blijf je beter uit zijn buurt. Fletcher hoopt door Ray en Mickey te blackmailen met een aardige som geld naar huis te kunnen gaan.
Doordat de film het scenario van Fletcher volgt krijg je een unieke vertelwijze die ‘The Gentlemen’ toch wel onderscheidt van de vele andere gangsterfilms. Je hebt na een tijdje niet meer door of Fletcher er gewoon dingen bij verzint of dat het echt allemaal neergeschreven is. Hoe dan ook, een knap staaltje scenario werk.

Misschien wel het leukste personage van de hele film is ‘Coach’, vertolkt door Colin Farrell. Net zoals je in ‘Snatch’ Brad Pitt hebt die als “gypsy” een hilarische rol speelt, heeft Farrell hier een gelijkaardige rol. Hij zorgt voor de nodige absurditeit en humor door constant te vermelden geen gangster te zijn, maar zich wel voortdurend te gedragen als één. Qua kostuumdesign stelen de outfits van ‘Coach’ en zijn leerlingen de show. Ze dragen allemaal tracksuits, maar met een vintage patroon alsof Louis Vitton de hele collectie heeft gemaakt. Mijn outfit is alvast besteld om vanaf nu naar de fitness te gaan.

Als ik een minpunt moet vermelden dan is het de vertolking van ‘Matthew’ (Jeremy Strong). Hij speelt de Joodse miljonair die het imperium van Mickey wil overnemen, maar zijn manier van praten is irritant en niet origineel. Zo irritant zelfs dat het begint te storen. Hier hadden ze beter iemand anders voor gekozen of de acteur de rol anders laten vertolken.

‘The Gentlemen’ wordt begeleid door een even goede soundtrack als de film zelf. Chris Benstead componeerde de originele score. Deze score wordt afgewisseld met bestaande nummers die nu al in mijn visuele geheugen gegrift zullen blijven door de bijhorende scènes. Een tip voor wie met de ramen open wil rijden en cool wezen: speel het nummer “Boxes of Bush” van Bugzy Malone. Een echt gangster nummer met een strakke beat waar ook in de film op een hele toffe scene wordt gemonteerd!

Samengevat: ‘The Gentlemen’ is een entertainende popcorn film die veel fans van ‘Snatch’ en soortgelijken blij gaat maken. ‘The Gentlemen’ speelt momenteel in de zalen, maar niet voor lang meer. In België krijgt hij jammer genoeg een korte release.

Menu