fbpx

Video en SEO?

Geschreven door
Joppe De Houwer

Gepubliceerd
31 maart 2020

Topics
Marketing blog

“Video en SEO?”

Als marketeer zoeken we constant manieren om je website, social media, … beter te laten presteren. Content marketing is hier een gigantisch deel van. Zonder goede content ga je je online aanwezigheid niet goed benutten. Met andere woorden, mensen gaan niet getriggerd worden om op jouw website te klikken.

Er is ook een enorme evolutie als we naar SEO zien. Om de zoveel tijd doet Google een update. Vroeger konden we gewoon keywords in de achtergrond plaatste om zo goed mogelijk te scoren. Maar Google wordt alleen maar slimmer en slimmer en deze technieken worden nu zelfs afgestraft.

Dit heeft ook gevolgen voor je content strategie. Vroeger was een video maken een zware kost. Google gaf er niet zo heel veel om dat je video’s op je website plaatste en las enkel de metagegevens. Dus de kost van een video bracht niet zo heel veel bij aan je SEO-score. Je was beter af om foto’s op je website te plaatsen want het koste minder en het droeg evenveel ( of misschien zelfs iets meer) bij aan je SEO-score dan video. Maar natuurlijk kan je in een video meer informatie en gevoel steken dan foto’s.

Maar gelukkig kan Google tegenwoordig je video’s wel een score geven. Met andere woorden, je video’s dragen vandaag wel bij aan je SEO-score! Je zou dan denken handig, toch? Maar nu meer bedrijven video’s maken, is de concurrentie gigantisch. Met een paar simpele tips zorg jij ervoor dat jouw video’s beter presteren.

Hieronder leg ik kort uit waar je allemaal aan moet denken als je van video een echte SEO-tool wilt maken.

Titel

Een stuk waar heel veel over geschreven wordt is het gebruiken van veel keywords in je titel. Er wordt gezegd dat je best zoveel mogelijk relevante keywords gebruikt in je titel, zo rank je beter. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat je niets van keywords moet aantrekken en gewoon een sexy titel moet bedenken. Want als je een technisch correcte titel schrijft, met 5 keywords, gaat nog steeds niemand deze aan klikken. Terwijl als je een leuke, frisse titel schrijft gaan mensen erop willen klikken. Het nadeel is dan dat deze video moeilijker gevonden wordt.
Het antwoord zit eigenlijk in het midden van deze twee meningen. Doe een beetje onderzoek en zoek uit welk keyword het beste scoort op google. Met dat keyword kan je makkelijk een frisse en sexy titel maken die ook nog eens goed gevonden wordt door Google.

Waar moet ik mijn video’s posten?

Dit is een vraag die we heel vaak krijgen. Waar post ik nu best mijn video’s om veel views en likes te krijgen. Het antwoord is misschien niet altijd zo makkelijk. Je denkt best eens na wat je met je video’s wilt bereiken.
Wil je vooral brand awareness en views creëren? Dan zijn Vimeo en Youtube het perfecte platform. Je kan er makkelijk een video uploaden en van daaruit delen. Perfect voor views en likes dus. Maar wil je met je video’s meer conversies creëren of website bezoekers? Embed je video dan in je webpagina. Zo creëer je op een makkelijke manier meer verkeer naar je website.

Thumbnail?!

Iets waar veel mensen niet over nadenken is de thumbnail. Het ziet er misschien niet zo belangrijk uit voor je SEO score (stiekem tussen ons: een thumbnail draagt niet echt bij om beter te scoren). Maar een belangrijke nuance is, wanneer je video eindelijk vanboven staat begint pas het echte werk. Mensen laten klikken op jouw video.

Als je 3 video suggesties krijgt dan is het super belangrijk dat je de beste thumbnail hebt.
Maar wat is nu de beste thumbnail? Eerst en vooral, gebruik een foto die scherp en kleurrijk is. Als je de perfecte foto hebt, is het belangrijk om er een paar keywords op te zetten. Zo krijgen mensen een idee van wat ze allemaal gaan zien in je video. En als laatste tip, zorg ervoor dat je als bedrijf een herkenbare thumbnail stijl hebt. Gebruik dus altijd hetzelfde lettertype, compositie, kleurenpallet, … .
Een leuke thumbnail kan tot 30% meer views krijgen. Makkelijk toch?

Google helpt je graag!

Google helpt je ook graag om beter te scoren. Aan de hand van artificiële intelligentie maakt google van jouw video’s een transcript. Die tekst krijgt dan een score van Google waardoor je beter rankt. Hoe verbeter je je video’s dan? Doe op voorhand genoeg onderzoek over het onderwerp waar je video over gaat. Zoek de beste keywords en verwerk deze in je tekst. Zo ga je steeds de meest relevante content voor je kijkers en Google maken.

1 video op 3 webpagina’s plaatsen?

Een fout dat vaak voorkomt is dat je 1 video plaatst op meerdere webpagina’s om zo meer bereik te krijgen. Wat je dan doet is je eigen grootste concurrent worden. 3 webpagina’s gaan vechten om die video op nummer 1 te krijgen. Niet ideaal, laat staan dat je ermee wilt adverteren. Dan ga je je eigen CPC (cost-per-click) omhoog duwen. Dit is iets dat we dus makkelijk kunnen vermijden.

Maar uhm, wat met adverteren?

Het belangrijkste houden we voor het laatste!
SEO-optimalisatie mag niet je enigste hoop zijn om je video’s populair te maken. Adverteren blijft nog steeds de beste manier om je video’s populair te maken. Je kan met een klein budget enorm veel mensen bereiken. En heb je een zeer niche product of dienst? Hypertarget dan je doelpubliek! Zorg ervoor dat je video’s enkel bij je gewenste doelgroep terecht komt en optimaliseer zo je CPM (cost-per-mille).

Ik volg al deze tips en ik zie nog steeds geen verschil?

Dit kan, maar het kan aan enorm veel dingen liggen. Is je productie kwaliteit niet hoog genoeg? Of misschien gebruik je het foute format.
Maak een afspraak en dan zien we samen hoe we voor jou de beste video’s in het beste format maken.

Menu