fbpx

4K to do or not to do?

Geschreven door
Wannes De Houwer

Gepubliceerd
17 januari 2020

Topics
Technische blog

“4K To do or not to do”?

Tegenwoordig krijgen we allerlei resoluties naar ons hoofd geslingerd. Waar voor ons Full HD nog steeds de standaard is, zien we nu hogere resoluties tevoorschijn komen, van 4K tot zelfs 8K. Hebben we deze grote resoluties nu al nodig of kunnen we nog lang verder met onze vertrouwde Full High Definition?

4K en Ultra HD, ook wel UHD genoemd, zijn twee termen die constant door elkaar worden gebruikt. Ze trekken hard op elkaar, maar technisch gezien zijn ze niet helemaal hetzelfde. UHD is een consumer format dat letterlijk 4 keer zo groot is als Full HD (3840×2160 pixels vs. 1920×1080 pixels) met een behoudende aspect ratio van 16/9. 4K wordt dan weer als cinema standaard gebruikt met 4096×2160 pixels en met een aspect ratio van ongeveer 1,90/1.

HD en 4K western spaghetti toont het verschil voor jouw video

Full HD VS 4K

De technologie van 4K is al enkele jaren op de markt. In het begin kwamen er een handvol 4K monitors op de consumentenmarkt, maar het grote probleem was dat er bijna geen 4K content beschikbaar was. Nu enkele jaren later is er al heel wat 4K content te bekijken: waaronder series, films, reclame, enz.… Ook op het gebied van video- en cinema camera’s is er veel veranderd. Tegenwoordig heeft elke professionele camera die uitkomt de mogelijkheid om in 4K te filmen. Hierin zijn de resoluties zelfs al tot 8K gestegen.

Grote bedrijven zoals Netflix en Amazon brengen enkel nog projecten uit die minimum in 4K opgenomen zijn. Dit doen ze om hun content future proof te houden en om nu al 4K films en series aan te kunnen bieden aan mensen die de tv-schermen hiervoor al bezitten.

afbeelding van 4K met verschillende video’s in

De voordelen

Doordat 4K viermaal groter is dan Full HD betekent dit dus dat er 4 maal zoveel pixels aanwezig zijn dan in een Full HD-beeld. Het 4K beeld zal hierdoor dus veel meer details weergeven en is hierdoor dus veel scherper dan Full HD. (Zie afbeelding ogen Batman.)

Door deze grotere resolutie is het dus ook mogelijk om stills, of beter gezegd foto’s uit je opgenomen filmmateriaal, te halen. Hierdoor hoef je dus niet meer apart foto’s te laten maken, je haalt ze gewoon uit je video. Op gebied van post-productie kan 4K ook een echte lifesaver zijn. Wanneer we in een Full HD-tijdlijn monteren kunnen we dus tot 4 maal inzoomen op onze 4K-file. Hierdoor kunnen we dus meerdere beeldgroottes halen uit 1 ruim shot. Bij beelden waarbij er kleine schokjes in beeld zitten kunnen we deze door de grootte resolutie en met de juiste stabilisatie tool uit beeld filteren. Ook wanneer we aan de rand van het beeld bepaalde ongewenste attributen aantreffen, zoals een vuilbak of de microfoon van de klankman, dan hebben we nog wat speling om digitaal in te zoomen.

De nadelen

Omdat je resolutie 4 maal groter is wilt dit natuurlijk ook zeggen dat je filegrootte een aantal keer groter wordt. Wanneer je in 4K filmt moet je er dus zeker voor zorgen dat je genoeg opslagcapaciteit mee hebt om het op op te nemen. Deze grotere opslagcapaciteit brengt ook weer langere transfertijden met zich mee.
Dus kort samengevat: hoe groter de resolutie, hoe zwaarder de file sizes en hoe groter de capaciteit van de media, des te langer de transfertijden zijn.

De post-productie heeft behalve de voordelen natuurlijk ook de nadelen. De grote file groottes zijn natuurlijk zeer belastend voor de computer zelf. Je moet al een zeer krachtige computer hebben om je 4K-files in real-time te editen. Heb je geen krachtige pc ter beschikking, dan zal je je 4K-files eerst moeten omzetten naar proxies (een lagere kwaliteit/resolutie) om zo vlot te kunnen monteren en ze dan voor het exporteren te re-linken aan de native 4K-files.

Neem je nu best op in Full HD of in 4K?

Neem je nu het best op in Full HD of in 4K? Als de nadelen van 4K geen nadelen zijn voor jou, kies dan sowieso voor 4K! Zijn ze dat wel? Kies dan voor de goeie oude Full HD.

4K camera voor video en film