fbpx

Futureproof videocontent met deze 5 tips.

Geschreven door
Mathieu Vingerhoets

Gepubliceerd
20 Oktober 2022

Topics
Futureproofen video

Het ‘futureproofen’ van je video is er kortweg voor zorgen dat je video in de nabije toekomst relevant blijft en er fris en nieuw blijft uitzien. Als je onderstaande tips toepast, zorg je ervoor dat je video’s futureproof blijven.

“Als het goed is merken weinig mensen het op, maar als het slecht is…”

Film in 4K

Filmen in een hoge resolutie is belangrijk maar wat is resolutie eigenlijk? De resolutie is de verhouding tussen het aantal pixels horizontaal en verticaal. Tegenwoordig is Full HD ofwel 1920 pixels x 1080 pixels nog steeds de standaard. Echter zal in de nabije toekomst onze standaard resolutie van Full HD naar 4K veranderen. Dit wilt zeggen dat onze standaard dus 4 keer groter wordt dan vandaag de dag. Aangezien de meeste camera’s tegenwoordig 4K kunnen filmen is het dus zeker geen overbodige luxe om je video’s in 4K op te nemen.

Gebruik geen gedateerde referenties

Vermijd jaartallen (vooral fysiek) in de video (buiten als het natuurlijk voor een event is), probeer in je teksten geen referenties te maken naar een trend of een hype dat op dat moment plaatsvindt. Je zal de video alleen maar dateren en sluit mogelijks ook mensen uit die de referenties niet begrijpen

Audio is ook belangrijk

Audio is misschien wel een van de meest onderschatte factoren in video. Als het goed is dan merken weinig mensen hier iets van, maar als de audio slecht klinkt dan merken we dat direct. Een video met slechte audio is sowieso al minder aantrekkelijk om naar te kijken/ luisteren. Zorg ervoor dat wanneer je iemand filmt die praat je nooit de interne microfoon van je camera gebruikt. Deze microfoon dient enkel voor referentiegeluid en is dus niet gemaakt om kwalitatieve audio op te nemen. Maak dus gebruik van een apart microfoon(tje) dat je aansluit op je camera.

Kleur

Kleur in je video is enorm belangrijk. Een fletse video zonder veel kleur en contrast trekt absoluut geen aandacht. En video’s waarbij de huidskleur van de mensen grauw en flets overkomt, geeft de illusie dat de persoon in beeld ziek is. Daarom is het belangrijk dat tijdens de postproductie de beelden qua kleur worden gematched en deze nadien een bepaalde color look te geven.

Geen fysieke branding

Probeer zo veel mogelijk fysieke branding te vermijden tijdens je video shoot. Stel dat je bedrijf een rebranding doorvoert of veranderd van logo. Als je dan het “oude logo” of “branding” mee in beeld hebt genomen tijdens het filmen, dan is dit zeer moeilijk en duur om dit achteraf in post productie te vervangen. Wat wel kan, is je logo of branding er in post productie digitaal aan toe voegen. Deze kan je nadien gemakkelijk laten weg halen of bij plaatsen.

Moest je toch echt fysieke branding willen, dan is er de optie om verschillende versies op te nemen. Het neemt iets meer tijd in beslag maar zorgt wel voor variatie en aanpasbaarheid van je video’s.

Kort samengevat…

Alles hier is natuurlijk maar een houvast, er zijn altijd uitzonderingen voor elke regel. Soms ga je net wel willen inspelen op trends of jaartallen gebruiken maar als je deze 5 tips blijft volgen ga je zeker aan meer futureproof videocontent geraken.