fbpx

De toekomst van de cinema.

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
20 augustus 2020

Topics
Andere

Sinds de opname van onze podcast eind juli met Michael, theater manager van UGC Antwerpen, is er opnieuw veel veranderd. Begin augustus ging Antwerpen door het stijgende aantal besmetting in een lockdown-lite. Veel mocht nog, maar er waren stevige beperkingen en bijkomende maatregelen die het bioscoopbezoek niet bevorderde. Ondertussen werden 2 blockbusters die een revival moesten betekenen voor onze bioscopen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De nieuwe film van Nolan, Tenet heeft ondertussen wel een release date op 26/08/2020. De nieuwe live action adaptatie van Mulan gaat volgende maand rechtstreeks naar het nieuwe streaming platform Disney+. Belgische Mulan fans komen aan hun trekken vanaf september want dan is deze dienst ook in België beschikbaar.

De beslissing om Mulan te verplaatsen naar Disney+ toont aan hoe de pandemie op slechts enkele maanden tijd de entertainment sector compleet overhoop heeft gegooid. Voor de pandemie werd Universal nog gek verklaard door “Trolls World Tour” enkel via streaming te willen releasen. Bioscopen overslaan is niet meteen de meeste sympathieke move, maar daar moet een grote speler als Disney zich niet meteen zorgen over maken. In onze podcast haalde Michael al aan dat er wel een wereld kan bestaan waarin bioscopen en streaming diensten samenwerken. In bioscopen komen enkel nog de grote films zoals een James Bond, een Marvel of een Tarantino, etc…. Al de rest kan meteen online gezet worden voor een extra prijsje. Het kost namelijk 30 euro bovenop de maandelijkse fee om Mulan thuis te bekijken. Als je dit omrekent komt het natuurlijk een stuk goedkoper uit dan met je gezin naar de cinema te gaan. Voor Disney is het 100% winst, 100% controle over hoe mensen kijken en 100% user data info. Disney verwacht wel minder omzet te maken dan met een bioscooprelease, maar misschien zit er achter deze uitspraak wel een trucje om de bioscopen niet al te kwaad te maken? Want je moet wel een abonnement nemen om Mulan te kunnen bekijken. Dus ook daar gaan hun inkomsten op lange termijn door groeien.

Een andere mogelijkheid kan zijn om een film simultaan te releasen, dus zowel online via streaming als in de bioscoop. Meestal loopt een blockbuster 90 dagen en is die daarna online beschikbaar. Sommige studio’s hebben al deals gesloten met bioscopen om na 14 dagen de film online te releasen. Er zijn dus veel opties die allemaal getest moeten worden en de komende maanden zullen uitwijzen welke er werken en welke niet. Hoe dan ook, het zijn Disney, Warner Bros en Universal die de grootste omzet genereren voor de bioscopen wereldwijd. Alles hangt dus af van hun.

Warner Bros pakt het dan weer op andere manier aan en zal Tenet land per land en stad per stad beschikbaar maken. Het is uitzonderlijk dat een film van dit kaliber met een budget van +200 miljoen dollar geen internationale release krijgt. Amerika wordt alvast overgeslagen omdat de pandemie daar nog steeds hevig aan de gang is. Er heerst dus een hoge druk op Tenet. Zal het de eerste film zijn die mensen terug naar de bioscoop trekt?

Het zal spannend worden welke films er in het najaar effectief gaan komen of een nieuwe releasedatum gaan krijgen. Persoonlijk blijf ik meer fan om films in de cinema te gaan bekijken. Je zit in een donkere ruimte, met geweldige audio en je bent minder snel afgeleid. Voor mij mag deze overstap of fusie met streaming platformen toch nog even op zich laten wachten.
Ben je benieuwd wat de kijk van UGC Antwerpen hierop is? Luister en bekijk dan zeker onze podcast met Michael De Geynst! En euhm, koop wat popcorn en ga nog eens naar de bioscoop!

Menu