fbpx

Hoeveel kost een video nu eigenlijk?

Geschreven door
Joppe De Houwer

Gepubliceerd
29 april 2020

Topics
Marketing

“Hoeveel kost een video nu eigenlijk?”

We krijgen deze vraag enorm vaak. Er is eigenlijk geen eenvoudig of kort antwoord op. Het hangt van zoveel verschillende factoren af. Wat voor type video moet het worden? Hoe lang moet je video zijn? Hoeveel video’s heb je nodig, etc…? Zo zijn er nog veel meer vragen en alle antwoorden daarop zullen een invloed hebben op hoe groot de productie effectief zal zijn en ook de kost.

In deze blog gaan we toch ons best doen om de grote verschillen in prijs (en kwaliteit) uit te leggen. Er zijn verschillende niveaus om video’s te maken, hieronder leggen we ze stap voor stap uit.

Het 1e niveau is de goedkoopste manier. Je maakt zelf een video. Het voordeel is dat het je quasi geen geld kost, enkel heel veel tijd! Er komt altijd meer bij kijken dan je denkt.
Stel je voor: je hebt een how-to gefilmd met je Iphone, maar hoe zet je deze beelden op je computer? Hoe bewerk je ze en met welk programma? Het geluid is niet optimaal, hoe zet ik er ondertitels bij? Er zijn dus een hoop factoren waar je rekening mee moet houden. En dan is er nog de voorbereiding: zelf een concept bedenken, een script schrijven, waar en hoe ga ik adverteren?
Je merkt dat we er niet de grootste fan van zijn. Ik vergelijk het vaak met de volgende situatie. Ik ken niets van loodgieterij, dus ik ga mijn huis niet openbreken om leidingen te zoeken om dan te ontdekken dat ik in de verkeerde muur aan breken ben. Als je de kennis en tijd niet hebt, is het misschien beter om die tijd op een ander manier in je bedrijf te steken. Dus bel een loodgieter of in het geval van video: de Spaghetti’s!

Dan hebben we het 2de niveau. Je laat jezelf bijstaan door een semi-professional. Deze persoon helpt je met het filmen of monteren. Het voordeel is dat je al een klein deel van je werk niet meer zelf hoeft te doen en dat deel zal er hopelijk al beter uitzien. Maar het meeste werk komt nog steeds op jouw schouders terecht. Je bedenkt en werkt zelf je concept uit, je doet productioneel alles, inclusief de verspreiding en het adverteren. Je betaald al iets meer, maar nog steeds geen grote budgetten.

Het 3de niveau is een klassiek productiehuis. Ze voorzien het hele pakket. Ze nemen zowel de productie als het filmen en het monteren voor zich. Maar daar stopt het dan ook. Je krijgt een super mooi afgewerkte video. Het nadeel is nog steeds dat je veel tijd moet steken in het bedenken en het uitwerken van een concept en script. Nadien ben je ook nog verantwoordelijk voor de verspreiding en het adverteren ervan.

Het 4de niveau is een video agency. Een video agency gaat verder dan een klassiek productiehuis. Ze doen eigenlijk alles: daarmee bedoel ik echt elke stap.
Het bedenken van een concept, de opnames en het adverteren van je afgewerkte video.
Met andere woorden, ze denken mee met de klant. Past het in de communicatie strategie? Is het future proof? Wat met de stijl van video?
Heb je bijvoorbeeld geen nood aan het uitwerken van een concept, maar wel voor het maken en adverteren? Geen probleem, een video agency helpt waar nodig. Zo kan je waar het nodig is ook nog een beetje kosten besparen. Het valt wel op dat veel klassieke productiehuizen de stap maken naar een video agency. Ook wij hebben een inhouse marketeer om al deze extra diensten te kunnen aanbieden aan onze klanten.

Dan heb je nog het 5e niveau. De “full out Hollywood” producties. Dit is meestal enkel weggelegd voor de grote multinationals. Hierin gebruik je een reclame bureau die een campagne opstelt en deze laat verfilmen door een productiehuis. Het geeft vaak de zotste reclame video’s waar elk bedrijf en marketeer van droomt. Het nadeel is dat er een gigantisch budget nodig is en dat het vaak ook lang duurt vooraleer je video klaar is.

Om tot een conclusie te komen: ik ben er zeker van dat veel content managers, marketeers of zelfs de boekhouders van het bedrijf een geweldig idee in zich hebben met veel potentieel. Maar het is de uitwerking ervan die het doet. Een goed idee dat slecht is uitgewerkt, is dus een verloren idee!
Natuurlijk heeft elk van de hierboven besproken niveaus zijn voor en nadelen, maar vooral zijn eigen prijs. Wil je iets goedkoop? Dan ga je veel zelf moeten doen en is de kwaliteit vaak minder goed. Wil je iets kwalitatief dat jaren mee kan gaan, dan zal het je iets meer kosten.

Wil je weten hoeveel jouw volgende video kost? Contacteer ons en we helpen je graag verder.