fbpx

Keuzestress bij streamingdiensten.

Geschreven door
Maxim Vincent

Gepubliceerd
21 mei 2020

Topics
Andere

Het lijkt wel een echt luxe probleem: Je opent Netflix, Amazon of één van de andere opties en je blijft scrollen door de content. Althans dit probleem heb ik toch. Het aanbod is zo groot dat ik niet kan kiezen en vaak terugval op iets dat ik al ken of heb gezien. Klinkt dit herkenbaar? Dan moet je zeker verder lezen!
Kwantiteit lijkt belangrijker dan kwaliteit. Vaak wordt dit gezegde in een negatieve zin opgevat, maar in het geval van streaming hoeft dit niet per se. Daarmee bedoel ik dat er genoeg “kwalitatieve content” te vinden is, maar je moet wel de bomen door het bos kunnen zien. Een oplossing hiervoor is een lijstje bijhouden en op de hoogte blijven van wat er gemaakt wordt en wat wanneer precies uitkomt. Het gaat snel in de streaming wereld. Vroeger werd er soms jaren over een serie gesproken. Nu, in een tijd waar je een volledige serie op 2 dagen kan uitkijken, kan die na één maand al verleden tijd zijn en is het oud nieuws! In deze blog ga ik kort over de verschillende streaming services die beschikbaar zijn in België. En geef ik per service mijn favoriete content. De lockdown mag dan wel gedaan zijn, maar de echte filmliefhebbers blijven kijken!

Netflix

Netflix was niet de eerste, maar wel de grootste. Het is zelfs een gezegde geworden “Netflix & chill”. In je zetel hangen, series bingen en zakken chips eten. Belgen konden inloggen op Netflix vanaf september 2014. Wereldwijd hebben ze nu meer als 180 miljoen abonnees. Wat Netflix uniek maakt, is dat hun dienst op zowat elk device werkt. En heel belangrijk, “goed” werkt. Je kan op je tablet tijdens het eten een serie starten, in je sofa voor de TV verder kijken om dan vervolgens in je bed via je smartphone de laatste 10 minuten uit te kijken. En dit zonder al teveel moeite want Netflix onthoudt waar je bent gestopt en speelt automatisch verder. Daarbovenop hebben ze de meest gevarieerde en kwalitatieve content op de markt die in België voorhanden is.
Bojack Horseman
Ozark
Master of None
Mind Hunter
Arrested Development

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video is een andere grote speler die beschikbaar is in België. Amazon is rond dezelfde periode als Netflix gestart, maar kende een veel minder sterke groei. Toch staat er goeie content op en het is op heel veel devices te gebruiken.
The Boys
Goliath (Billy Bob Thornton, dit kan dus niet slecht zijn!)
The Act of Killing
The Handmaiden
Manchester by the Sea

Disney +

Disney + lanceerde in Amerika op 12 november 2019 en zal bij ons te gebruiken zijn vanaf september 2020. Met “The Mandalorian” hadden ze meteen een grote hit te pakken. Het was niet meteen mijn favoriet, maar dat laten we even terzijde ;). Het is een jonge streaming service, maar het heeft toch al meer als 28 miljoen subscribers. Het pakket dat ze aanbieden is dan ook niet van de minste. Alles van Disney, Pixar, National Geographic, Star Wars en Marvel is er te bekijken. Disney zal zeker nog wat abonnees van Netflix afsnoepen vermoed ik! Hulu is ondertussen voor 67% in het bezit van de “Walt Disney Company”. Het is een ander streaming platform dat enkel beschikbaar is in Amerika en je apart of in een bundel (Disney +, Hulu & ESPN +) kan aankopen. Dus ik ga er vanuit dat je Hulu content dan ook in september 2020 bij ons zal kunnen streamen.
The World According to Jeff Goldblum
Free Solo
– … Voor de rest kan ik niets aanraden, buiten de gekende Disney en Pixar klassiekers.

Apple TV +

We zijn het niet gewoon van Apple, maar hun streamingdienst is de enige dienst die goedkoper is dan al de rest! Normaal is Apple vaak de duurste op elk vlak. Veel zal te maken hebben met de beperkte content die ze op dit ogenblik aanbieden. Een tip voor iedereen die de laatste nieuwe Iphone kocht (sinds de Iphone 11). Je kan Apple TV + gratis activeren voor 1 jaar! Zelf heb ik nog maar 1 show gezien en dat is “For All Mankind”.
Een leuke serie ondanks dat het veel clichés gebruikt die vandaag de dag de filmwereld overheersen.

YouTube Premium

YouTube Premium is minder populaire onder alle streamingdiensten. Je zal wel de irritante pop-ups kennen wanneer je op YouTube aan het scrollen bent. Ondanks dat het niet populair is, heeft het wel een hoop te bieden:
Je kan muziek en video’ afspelen terwijl het scherm van je smartphone uit staat.
– Originele video content.
– Grote music library.
– Geen ads meer bij YouTube video’s.
Waarom is het dan toch geen grote hit? Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan de prijs. YouTube premium kost 11,99 euro/maand. En als je niet alle hierboven vermelde features gebruikt is het duurder dan de concurrentie. Daarnaast is er niet heel veel originele content. De enigste die ik kan aanraden is “Mind Field” van Michael Stevens. De mensen die naar Vsauce keken op YouTube zullen de man kennen. Het is een leerrijke en leuke show waar ondertussen al 3 seizoenen van zijn!

Quibi

Wat?! Ja inderdaad een vreemde naam die bij weinig mensen bekend in de oren zal klinken. Quibi is gestart midden in de lockdown op 6 april 2020. Toevallig? #coronaconspiracies. Op dit platform dat ook meteen in België beschikbaar was zijn er 2 unieke elementen. Alle content is zowel horizontaal als verticaal beschikbaar. Het is speciaal gemaakt voor devices waar schermen eenvoudig van aspect ratio kunnen switchen. Voor je smartphone en tablet dus. Want op je TV of laptop kan je niet kijken! Daarom hebben ze de content ook lichtjes aangepast. Een gemiddelde episode duurt rond de 5 minuten. Dit is een groot verschil t.o.v. 20 minuten of soms 45-60 minuten. Hun tagline is dan ook: Quick bites, big stories. Zie je van waar de naam komt? Snel op de trein of de metro een aflevering meepikken. Quibi is 90 dagen gratis, dus zeker de moeite om eens uit te proberen. Een show die vrije goeie commentaar krijgt is “50 States of Fright” van Sam Raimi. Vergeet niet je subscription te cancellen na 90 dagen!

Er zijn dus wel enkele platformen om uit te kiezen. Netflix lijkt mij op het moment de meest interessante omdat het de meeste en ook kwalitatiefste content heeft. Telenet en DPG media hebben aangekondigt om een “Vlaamse Netflix” op te starten. Niet echt een ambitieuze benaming naar mijn mening. Die zou als alles goed gaat in het najaar van 2020 verschijnen. Dit was wel voor de corona pandemie, dus het zou me niet verbazen dat alles opgeschoven wordt naar 2021. Het idee lijkt me gedoemd om te mislukken, tenzij Telenet het samen zal aanbieden bij een internet abonnement. Belgische kijkers zijn ondertussen meer gewoon dan de doorsnee Vlaamse TV kwaliteit, doordat veel series uit het buitenland zo makkelijk voor handen zijn. Vroeger moest je op DVD’s wachten, illegaal downloaden of play more hebben om van die content te kunnen genieten. Belgische content zal qua kwaliteit een serieus tandje moeten bijsteken en als ik naar mezelf kijk, zal ik niet snel meerdere abonnementen nemen. Voorlopig is het Netflix en Spotify that’s it!

Menu