fbpx

Video zelf maken of laten maken?

Geschreven door
Joppe De Houwer

Gepubliceerd
01 juli 2020

Topics
Marketing

Veel bedrijven kiezen ervoor om zelf video’s te maken. Het is goedkoop, ze kunnen sneller actuele video’s maken en veel mensen vinden het gewoon leuk en spannend om te doen.
Toch zijn er veel fouten die steeds terug komen. En we zouden geen goed video agency zijn als we die fouten niet opmerken. Beschouw deze blog dus niet als pure kritiek, maar eerder als opbouwende kritiek! Hier volgen de grootste hekel punten.

De meest voorkomende fout is dat op technisch vlak veel wordt vergeten. En dit is logisch als je de ervaring of opleiding niet hebt. Het lijstje is eigenlijk oneindig. Mensen denken dat video’s maken makkelijk is doordat je snel foto’s kan maken met je smartphone die er OK uitzien. Door de smartphone is video tegenwoordig heel toegankelijk geworden. Op een opname knop drukken ging nog nooit zo snel, maar als je met video geloofwaardig wil overkomen moet je je heel goed informeren of misschien toch overwegen een professional in te huren.

Een slechte edit is één van de meest voorkomende fouten. Het kan heel je video amateuristisch laten aanvoelen. Zo wordt er vaak te vroeg van beeld veranderd of nog erger… te laat. Dit kan de snelheid en flow van je video helemaal verpesten. Door YouTube tutorials te bekijken lijkt het makkelijk om bijvoorbeeld jumpcuts te gebruiken, maar jumpcuts werken niet voor elk type video. De edit moet datgene wat je wilt vertellen ondersteunen. Wat we vaak zien is dat een “slechte of matige” edit het verhaal overneemt en je boodschap hierdoor verloren gaat.

Onderbelicht of overbelicht, maar bijna nooit goed belicht. Licht is een complex iets. Je moet het juist plaatsen en je kleurtemperatuur op de camera correct afstellen want anders zie je er even oranje uit als Donald Trump. Een lamp te ver of te dicht plaatsen kan een grote invloed hebben op je beeld en je uiteindelijke resultaat. Een ervaren cameraman weet hoe hij het licht best plaatst. Als je ‘s morgens moeite doet voor de spiegel om er goed uit te zien, dan zou het jammer zijn dat je het op de camera verpest!

Het juiste camerastandpunt kiezen is enorm belangrijk. Als je van te hoog filmt dan verklein je jezelf en kom je onderdanig over. Film je van een te laag standpunt dan kom je over als een echte dictator of drugsbaron. Let op, dit is beeldtaal die je kan gebruiken, maar gebruik het enkel wanneer je weet welk effect het zal hebben. Voor alle andere situaties zet je de camera best op ooghoogte!

Colour grading is best iets complex. Met applicaties op je smartphone kan je heel makkelijk je video een andere kleurtoon geven, dus het feit dat er filters bestaan is super handig en efficiënt! Als je licht goed zit hoef je zelfs geen filter te gebruiken. Het is beter om de volgende 3 zaken te tweaken: exposure, highlights en contrast. Houd die filters maar voor Instagram!

Wat is nu de conclusie? Een video maken blijft een gevoelig topic omdat het iets heel subjectief is. Wat we vaak zien is dat bedrijven op grafisch vlak alles heel netjes hebben laten uitwerken. Ik heb het dan over visitekaartjes, folders, website, offertes. Vaak zit daar een vaste stijl in die overal wordt doorgetrokken. Maar wat we dan merken op vlak van video, zijn een reeks video’s die qua stijl en kwaliteit totaal niet coherent zijn. Video moet op hetzelfde niveau staan als het product of dienst dat je verkoopt. Als het dan nog eens coherent is met je huisstijl dan ben je super goed bezig!. Je laten bijstaan in het maken van een video strategie en video productie dat in je marketing & communicatie plan past is een stap in de goede richting. We geven je dan ook graag handige tips en tricks waarmee je video er al veel beter gaat uitzien.
Wil je meer weten? Of wil je graag video’s voor jouw bedrijf? Contacteer ons!