fbpx

De teleprompter

Geschreven door
Wannes De Houwer

Gepubliceerd
03 december 2019

Topics
Technische blog

“Gedaan met van buiten blokken?”

Tot voor 1964 moesten tv-presentatoren hun tekst vanbuiten leren. Lukte dit niet dan werden er grote witte borden met tekst recht onder of boven de camera gehouden. Het probleem hiermee was dat de presentator niet constant in de lens keek, wat toch nogal raar overkwam. In 1964 kwamen ze met de eerste teleprompter op de proppen. De meeste mensen kennen een teleprompter eerder als een ‘autocue’, maar dat is een merknaam, terwijl teleprompter het apparaat zelf is.
Door middel van dit apparaat is het mogelijk om tekst te kunnen aflezen recht voor de lens van de camera. Zo kunnen sprekers die vasthangen aan een tekst alles vlot aflezen terwijl het toch lijkt of ze hun tekst helemaal vanbuiten kennen. Toch vraagt het werken met een teleprompter enkele vaardigheden.

Werking van de teleprompter

De werking van een teleprompter gaat als volgt. Voor de lens wordt er een glazen plaat geplaatst die in een bepaalde hoek staat. De glazen plaat wordt langs de kant van de lens samen met de lens zelf overkapt zodat er tussen de glazen plaat en lens zo weinig mogelijk licht langs de zijkant naar binnen valt. Vervolgens wordt er aan de andere kant van de glazen plaat een monitor geplaatst onder lenshoogte die horizontaal met de camera doorloopt. Op deze manier reflecteert de monitor alles op de glazen plaat. De monitor moet wel alles gespiegeld weergeven omdat deze via de reflectie dan weer normaal gespiegeld wordt. Voor een duidelijke zichtbaarheid is het belangrijk dat de tekst in het wit wordt afgebeeld op een zwarte achtergrond.

Teleprompter autocue

Handleiding gebruiker

Bij het gebruik van een teleprompter is het belangrijk dat je je eigen tekst schrijft. Krijg je je tekst aangeleverd vraag dan of je hem in je eigen woorden mag aanpassen. Op deze manier maak je er een tekst van met woorden die je zelf ook zou gebruiken. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker en komt je presentatie een pak spontaner over.

Eens je je tekst hebt is de volgende stap om je tekst om te zetten in spreektaal. Door dit te doen gaat je tekst veel spontaner en niet afgelezen overkomen. Als je een geschreven tekst, zonder deze in spreektaal te zetten, zou voorlezen van de teleprompter dan is de kans zeer groot dat je presentatie echt afgelezen overkomt. Zorg ervoor dat je dat je afkortingen voluit schrijft. Dus schrijf niet ‘z.s.m.’, maar schrijf ‘zo snel mogelijk’. Dit is belangrijk omdat een afkorting op de teleprompter veel sneller voorbij scrolt dan dat je de volledige woorden kan uitspreken.

Toch is enkel je tekst schrijven en aanpassen niet genoeg. Het is ook zeer belangrijk dat je je tekst goed kent. Je hoeft hem daarom niet volledig uit je hoofd te leren, maar weet toch zeker welke blokken tekst waar en wanneer in je presentatie voorkomen. Oefen je tekst hardop en pas aan waar nodig.

Teleprompter autocue

Je lichaamstaal en intonatie zijn tijdens het gebruik van een teleprompter zeer belangrijk. Mensen die de eerste keer een teleprompter gebruiken komen vaak nogal houterig en statisch over. Dit komt voornamelijk omdat ze te gefocust bezig zijn met het aflezen van hun tekst. Gebruik een open lichaamstaal, sta dus zeker niet met je armen gekruist of achter de rug voor de teleprompter. Maak gebruik van ondersteunende handgebaren. Het is bijvoorbeeld goed om je woorden te ondersteunen met open handpalmen. Hou er daarom zeker rekening mee dat je ontspannen en zelfzeker aan je presentatie begint.

afbeelding van een nieuwsanker gebruikt teleprompter en auto cue